Hundemat test: Her finner du hundenes favoritter

Dette er lurt å tenke på ved kjøp av hundemat

Har du nettopp skaffet deg ny valp i hus, eller har du kanskje vurdert å bytte ut maten til hunden din? Eller kanskje du har hørt noen prate om et nytt merke som du ønsker å teste ut? Uansett årsak er det lurt å tenke over hva slags mat man gir til hundene sine, da det er store forskjeller på de forskjellige merkene, og mange av dem fyller fôret med mye innhold som ikke er en naturlig del av hundens kosthold. Det er flere ting man skal tenke over før man velger seg en ny fôrtype, og her skal vi forsøke å hjelpe deg på veien til å velge rett fôr til din hund.

Energibehov

Forskjellige hunder har forskjellig behov for energi, og dette kommer an på mange forskjellige faktorer. En stor hund vil naturligvis trenge mer mat, og en hund med et høyt aktivitetsnivå vil også trenge mer mat enn en med et lavt aktivitetsnivå. Samtidig er det akkurat med hunder som med mennesker, at de har forskjellig forbrenning, og noen individer vil trenge mer mat enn andre fordi de har høyere forbrenning. Så kommer det også an på vekten på hunden din. Dersom den er undervektig må den ha mat som hjelper den å gå opp i vekt, dersom den er normalvektig skal den fôres slik at den vedlikeholder vekten, og dersom den er overvektig må den ha mat som hjelper den å gå ned i vekt.

Pels og helse

Forskjellige fôrtyper har også forskjellige egenskaper, og har forskjellig virkning på forskjellige hunder. En ting mange fokuserer på er å bedre helsen til hunden og bedre pelskvaliteten. Mange merker forskjell på pelsen til hunden når de bytter fôr, og sørger for å finne et fôr som gir hunden glansfull og god pels. Noen hunder kan være allergiske mot forskjellige ingredienser, og mange er allergiske mot enkelte kjøttproteiner som kylling, okse eller svin. Hvis hunden din sliter med mye ørevoks eller øresykdommer, eller om de har andre hudproblemer kan dette ofte også skyldes fôret du bruker, og da kan det være lurt å velge et allergivennlig fôr.

Tørrfôr, våtfôr eller vom

Før var det hovedsakelig bare tørrfôr man fôret hundene sine med, men i dag har vi mye mer kunnskap om hundens naturlige kosthold, og mye mer fokus på det, og derfor har det kommer flere typer fôr. Noen velger å kombinere forskjellige fôrtyper, mens andre velger å fullfôre på en type fôr de mener er best for sin hund. Hunden er hovedsakelig en kjøtteter, og skal derfor ikke ha stort innslag av annet enn kjøtt i menyen sin, men siden de spiser gress for å hjelpe egen fordøyelse kan det også være naturlig å spe på med noe grønt i maten også. Tørrfôr er definitivt den typen med størst utvalg, men det har kommet flere typer fôr som våtfôr og vom. Sistnevnte er en type fôr som er nærmest fullstendig laget av kjøttproteiner, og som navnet tilsier kommer dette ofte fra både innvoller og kjøtt fra dyret som er brukt. Hundeeiere opplever ofte at hunder med dårlig appetitt spiser mer når de får våtfôr eller vom servert fremfor kjedelige tørre kuler.

Ingredienser

Hunder har sin opprinnelse fra ulvene, men gjennom tid og evolusjon har matbehovet endret seg hos arten, og den har i dag ikke bare behov for kjøtt slik ulvene har. Det er naturlig for oss å tenke at hundens behov er det samme som ulvene, men akkurat som med oss mennesker har også hundens behov endret seg gjennom tidene, og den har tilpasset seg livet sammen med mennesker som tamme dyr, og har i denne prosessen tilpasset kostholdet til å kunne leve av mat med høyere fettinnhold og mindre proteiner. Dersom hunden for eksempel blir fôret med for mye proteiner har den kun to alternativer: å omgjøre det til avfallsstoffer, eller å lagre det som fett. Mengden fiber i fôret vil være behjelpelig for hundens tarmmikrober, og hjelpe med å gi den en god fordøyelse. Dette kan være positivt for å håndtere overvekt, forstoppelse og diaré. Ellers er det lurt å kikke på verdiene og mengdene av mineraler, vitaminer, karbohydrater, fett og protein, og hvilken sammensetning av dette du ønsker å fôre hunden din med. Dersom du har en hund med allergier må du først gjøre en utredning av allergi hos veterinær, og når du har klart å lokalisere hvilken ingrediens hunden er allergisk mot må du finne fôr som ikke har denne ingrediensen i innholdslisten. Merk at det ikke er lurt å fokusere kun på en ingrediens, men å se på hele sammensetningen mellom dem for å finne ut hva som passer best til ditt og hunden din sitt behov. Skal du for eksempel få hunden til å gå ned i vekt, er det lurt å ikke bare kikke på fettinnholdet, men også se på hvor mye proteiner, fiber og karbohydrater du gir til hunden din for å få en optimal fôrsammensetning som hjelper vekten i riktig retning.