Røykvarsler test: Her er de 7 sikreste røykvarslerne i 2023

Dette er lurt å tenke på når man skal kjøpe røykvarslere

Røykvarsleren er kanskje den viktigste alarmen du har i hjemmet ditt, da den er avgjørende for å redde liv dersom en brann skulle oppstå. I Norge er det også påbudt med røykvarslere i boligen, og loven sier at det skal være så mange røykvarslere at de kan høres fra alle rom i boligen selv med lukket dør. Grunnet sikkerhetsaspektet er det ikke lurt å bruke denne utgiftsposten til å spare mest mulig penger, og det er store forskjeller på de forskjellige røykvarslerne. Dyrere røykvarslere har ofte bedre batteritid, høy stabilitet, lavere sannsynlighet for feilvarslinger, lengre levetid, flere godkjenninger, mulighet for flere deteksjonsmuligheter i tillegg til vanlig røyk, raskere deteksjon av røyk, og muligheter for tilkoblinger til sensorer og andre apparater.

Størrelse på boligen

Først og fremst bør du tenke over hvor mange varslere du trenger. Hvor stor er boligen din, og hvor mange rom har du? Som nevnt skal røykvarslere høres i alle rom i boligen, selv om dørene er lukket, og da kan det være fornuftig å tenke ut hvor mange varslere du trenger for at de skal kunne høres over hele huset. Når du så har kommet frem til et antall, kan du for eksempel se på muligheter for pakkeløsninger, slik at du kan få samlerabatt ved å kjøpe alle i en pakke. Du bør også vurdere å kjøpe seriekoblede røykvarslere slik at alle alarmene begynner å varsle dersom det starter å brenne et sted i huset. Dersom du har utleiedel er dette ekstra viktig for å få varslet leieboerne også når det begynner å brenne i hoveddelen.

Type varsling

Moderne røykvarslere i dag kan varsle flere ting enn tradisjonelle røykvarslere. De billigste modellene er fortsatt helt standard varslere på røyk, mens går du litt opp i prisklasse vil du kunne få tak i varslere som kan varsle om blant annet varmeutvikling og karbonmonoksid/kullos. Det finnes flere forskjellige typer røykvarslere som benytter forskjellige typer deteksjon. Den mest vanlige er optiske røykvarslere som fungerer etter lysrefleksjonsprinsippet, slik at dersom røykvarsleren blir fylt med røyk vil lyset reflekteres tilbake til sensoren som igjen utløser alarmen. Ioniske røykvarslere inneholder en radioaktiv kilde som lader luftmolekylene; dersom luften endrer ledeevnen vil alarmen utløses. Grunnet den radioaktive kilden er ioniske røykvarsleren en miljøversting, og siden den optiske røykvarsleren har vist seg å varsle raskere spesielt ved ulmebranner er det den optiske røykvarsleren som omtales som den beste typen.

Batterilevetid

Den tradisjonelle enkeltstående røykvarsleren regnes som en 1-års røykvarsler, hvor man må ha en god rutine på å bytte batterier hvert år for å forsikre seg om at røykvarsleren har nok batteri til å kunne varsle deg når det gjelder som mest. Har man derimot ikke en god rutine på dette bør man sterkt vurdere de nye typene 10-års batteriene som nå er å få tak i. Disse typene røykvarslere slipper du å tenke på batteribytte hvert år; de har fastmonterte batterier som varer i 10 år, og etter dette må du kaste røykvarsleren og kjøpe ny. Uavhengig av type røykvarsler du kjøper, anbefales det innstendig at man bytter dem ut hvert tiende år slik at man alltid vet at de er gode nok dersom de må utløse en alarm.

Direktevarsling

Det finnes flere alarmselskaper ute på markedet som retter seg mot private forbrukere, som selger både løsninger for innbruddsalarmer og brannalarmer. Disse har som oftest røykvarslere med direktekobling mot en alarmsentral, slik at vaktselskapet kan varsle brannvesen umiddelbart dersom en brann oppstår. De nye moderne løsningene disse selskapene tilbyr, har også ofte mulighet for kommunikasjon mellom selskapet og hjemmet, slik at du enkelt kan besvare selskapet dersom det er en falsk alarm. Noen løsninger tilbyr også mulighet for kameraovervåkning, slik at dersom alarmen går kan vaktselskapet sjekke bilder fra kameraet for å bekrefte eller avkrefte at det er snakk om en reell brann.

Smarte røykvarslere

I dagens moderne samfunn kommer det stadig flere og flere typer smarte enheter og løsninger, som gir oss muligheten til å styre og følge med på apparatene fra mobiltelefonen. Dette gjelder også røykvarslere. Funksjonene til de forskjellige smarte røykvarslerne kan variere, men felles for alle er at de tilbyr noe ekstra utover det en vanlig røykvarsler gjør. En felles funksjon er at de kan kobles til trådløst internett, og via denne funksjonen vil de blant annet kunne sende varsler til din mobiltelefon når alarmen utløses, eller når batteriet må byttes. Flere av dem er også utstyrt med stemmevarsler som varsler med en stemme når alarmen utløses, noen av dem kan bruke denne stemmevarslingen til å advare folk i boligen om hvor brannen er. En annen funksjon mange setter pris på i smarte røykvarslere er også å kunne slå av alarmen med mobiltelefonen istedenfor å måtte skru den ned fra taket for å ta ut batteriet. Noen av dem har til og med innebygget nattlys, slik at den svakt lyser opp gangen når du er oppe på natten, eller trenger å navigere deg ut av en røykfylt bolig.