Stekepanne Test: Markedets 9 Beste Modeller (2023)

Dette er lurt å tenke på ved kjøp av ny stekepanne

Et av de utstyrene vi kanskje bruker mest på kjøkkenet er gryter og stekepanner, og da er det lurt å tenke over hvilken stekepanne man skal velge når man skal kjøpe en ny. Det er flere ting det kan være lurt å tenke på i denne sammenhengen, og det er et stort utvalg av panner ute på markedet. Hva du velger avhenger naturligvis av hvilke behov du har, hvor ofte du lager mat, og hvor mange du pleier å lage mat til, og dette betyr at forskjellige personer har forskjellige behov. Det er ikke bare stort utvalg av stekepanner, men også et stort utvalg av butikker som fører forskjellige merker til svært forskjellige priser. Her skal du få litt veiledning på hva du burde tenke på før du tar turen til faghandleren for å kjøpe din nye stekepanne.

Materiale

Stekepanner kan fås både med teflonbelegg og jern, og disse har forskjellige egenskaper og behov for rengjøring. Teflonbelegg har blitt mer og mer populært med årene siden det hjelper deg med å unngå at maten svir seg i panna, og gjør at du slipper å bruke smør eller olje sammen med maten. Dette kan bidra til at du putter færre umettede fettceller i maten, og dermed gjør maten sunnere, men det gjør også at du ikke kan bruke alle typer redskaper i pannen. I en teflonpanne kan du kun benytte redskaper i tre og plast for å unngå å ripe opp og ødelegge teflonbelegget. Så fort dette begynner å bli slitt vil maten starte å svi seg og effekten du får av teflon vil være borte. En jernpanne vil holde seg varm lenger, og gi en jevnere varme til maten. Teflonpanner må rengjøres etter hvert bruk, og moderne panner kan ofte vaskes i oppvaskmaskin, mens jernpanner gjerne skal ha et fettlag og skal helst ikke vaskes ofte med såpe. Når en jernpanne har blitt vasket med såpe må de settes inn med nytt fett for å unngå at maten svir seg når man bruker den. Jernpanner tåler også høyere temperaturer, og raske temperatursvingninger, mens en teflonpanne trenger langsommere oppvarming for å unngå å ødelegge dem over tid. Teflonpanner tåler heller ikke veldig høye temperaturer. En jernpanne kan også ruste over tid, så det er viktig å tenke over hvor mye renhold og vedlikehold du realistisk kan forholde deg til.

Størrelse

Det kan også være vesentlig å tenke gjennom hvor mange man normalt pleier å lage mat til, og derfor hvor stor panne man trenger til daglig. Kanskje man også pleier å ha besøk der man har behov for å lage mer mat, og da kan det være greit å ikke ha en for liten panne slik at man må dele opp maten i porsjoner for at det skal bli godt nok stekt. I tillegg er det lurt å tenke gjennom om den skal være en dyp panne med høye kanter for å både kunne steke kjøtt og lage saus i den, eller om det skal være en mer tradisjonell form på den. En dyp panne vil ha flere bruksområder, men vil også ta mer plass og vil oppta mer plass i oppvaskmaskinen eller på kjøkkenbenken og spisebordet.

Pris

Det er ikke nødvendigvis slik at dyrest alltid er best, og at billig aldri er bra, men det er allikevel ofte en sammenheng mellom pris og kvalitet. En billigere type stekepanne kan ofte resultere i dårligere varmefordeling, som gjør at maten ikke stekes jevnt, det kan også gå utover kvaliteten på belegget i pannen som gjør at den ripes opp fortere. En panne med litt høyere pris vil ofte ha litt tykkere bunn som gir bedre varmefordeling, og vil derfor også steke maten jevnere. Et godt eksempel på dette er for eksempel når du skal steke pannekaker eller omeletter, der ujevn varmefordeling kan gjøre at noe blir brent mens en annen del ikke er ferdig stekt. Dyrere typer stekepanner kan også ha andre materialer som karbonstål som tar med seg de beste egenskapene fra både teflonbelegg og jernpanner, med god varmefordeling og et slipp-belegg som gjør dem til gode allround-panner.

Valg av forhandler

Når du har funnet ut hva du har behov for i en stekepanne er det både tide å finne ut hvilken butikk du skal handle i. Det er mange forhandlere på markedet som forhandler stekepanner av alle typer kvaliteter, både fysiske butikker og nettbutikker, og da kan det være lurt å se på hvilke vilkår de forskjellige butikkene tilbyr. Her bør du se på ytterligere rettigheter butikken gir deg utover de lovbestemte rettighetene du har som forbruker. Utvidet angrerett, åpent kjøp, utvidet garanti, priskampanjer og selgerkunnskap kan være noen faktorer du bør vurdere før du investerer i en ny stekepanne. Loven gir deg rettigheter som forbruker, men butikkene kjemper ofte om kundene ved å gi nokså mange ekstra goder til kundene sine.