Hekksaks test: 3 modeller 2023

Vi har testet hekksakser og denne var soleklart den beste i testen

En hekksaks har mer funksjonalister enn det du kanskje har sett for deg. Blant annet så kan man klippe mer enn bare busker, men også få vekk ugress og andre ting som ikke trenger å være der over vinteren.

Dersom du har ganske høye busker eller trær som du ønsker å trimme, så vil det være praktisk med en hekksaks som man klarer å jobbe med i høyden. Det å jobbe i høyden kan også være et problem dersom man har flere busker og trær man ønsker å klippe. Dermed er det også viktig å se på designen og komforten til hekksaksen. Ikke nok med det, men tyngden spiller også en stor rolle i akkurat dette ettersom man ikke ønsker seg en treningstur når man klipper en busk eller hekk. Saksen må også kunne rekke en god del, så rekkevidde er også noe vi legger stor vekt på under våre tester. Da er det praktisk å ha en hekksaks som er på et skaft.

Alle saksene er noe like og har en klassisk look på den. Åpningen mellom tennene på saksen vil bestemme tykkelsen på grenene den kan klippe. Som regel vil denne åpningen variere noe mellom 12-27 millimeter for de fleste produsenter. Undersøk gjerne tykkelsen på grenene du ønsker å kutte før du begir deg ut på å kjøpe hekksaks. Det finnes ikke noe mer kjedelig enn å kjøpe noe for så å komme hjem og innse at det ikke fungerer til det det skal.

Best i test: Bosch AMW 10HS

Bosch AMW 10HS testDenne modellen er relativt lang og passer til de fleste oppgaver du måtte prøve deg på i hagen. Det som gjør denne litt mer annerledes enn sine konkurrenter er at motoren er plassert på enden av røret og ikke helt i begynnelsen. Dette medfører at denne hekksaksen er mye mer stabil og har et bedre og mer komfortabelt balansepunkt enn de andre hekksaksene vi har testet i vår test.

Vi synes det var imponerende at denne hekksaksen kunne bli til så mye mer enn bare en vanlig hekksaks. Du kan nemlig ontere på en sag eller en annen roterende trimmer på den slik at den kan fungere til andre ting også enn bare hekker. Da snakker vi altså om et ganske så fleksibelt hageredskap som kommer godt med og ikke minst til en gunstig pris.

Grunnpakken er noe standard som de andre i markedet, men dersom du velger å kjøpe med deg en forlenger til noen få hundrelapper, så vil du får en mye høyere rekkevidde enn mange andre på markedet. Monteringen er samtidig og veldig enkel og tres enkelt over røret med låser og skruer slik at det sikker stabilt på og man ikke trenger å bekymre seg for den noe mer. Det som trekker det noe ned er at det kan veie litt mye med denne ekstradelen noe som gjør at komforten kanskje blir noe dårligere og man blir enklere og fortere sliten enn hvis man bare hadde standardpakken.

2: Ryobi OHT1850X

Ryobi OHT1850XDenne batteridrevne hekksaksen fra Ryobi er kanskje en av de korteste på markedet, dette gjør at den passer best for små hager som har mindre trær og busker og helst ikke alt for høye hekker heller.

Kapasiteten til denne er god og det er nok av kraft i dette lille beistet. Etter å ha testet det i bruk, så har vi ikke noe å ta den på verken på grep eller balanse, og det virker som at produsenten virkelig har gjort en god jobb med å klare å gjøre denne velbalansert.

Denne gir også mulighet til å bruke noe større batterier uten at det vil påvirke vekten. Velger du noe større batterier så vil det bli noe tyngre, men det går helt fint fordi størstedelen av vekten ligger i den fremre delen av hekksaksen uansett. Det vi synes var noe kjedelig var at den er levert uten noe batteri og uten lader, men til prisen den kommer så er dette helt greit for oss og absolutt verdt det.

Ryobi lager flere ting enn bare hekksakser, så dersom du har noen Ryobi verktøy hjemme så vil denne hekksaksen bruke akkurat samme batterier som for eksempel din kompressor, spikerpistol eller kappsager.

Til praktisk bruk så er denne helt standard og gjør jobben på en god måte. Ergonomien er god, kapasiteten er god, men vi hadde ønsket oss en noe lengre utgave for å gjøre den til vår best i test.

3: Gardena HighCut 48

Gardena HighCut 48Vårt førsteinntrykk av denne var ganske bra. Den virker som et veldig solid redskap som er godt bygd og dimensjonene er akkurat som de trenger å være på både grep og design. Det vi savner med denne er en noe lengre modell og kanskje også en noe lettere modell.

Denne modellen gjør det enkelt å justere høyden og ganske fleksibel i arbeidet, akkurat som den trenger å være. Med den solide byggekvaliteten så oppleves den også som stødig og får jobben gjort uten noen problemer.

Vi ble imponert over hvor enkelt det er å lagre denne hekksaksen. Den kan nemlig bare brettes rett i to slik at den ikke tar all plassen på hyllen og kan enkelt bare legges sammen med alt annet utstyr du har liggende i boden. Åpningen mellom tennene er også ganske stor og gjør at man kan klippe over selv tykkere grener helt opp til 2.5 cm i tykkelse noe som er mer enn nok for de fleste hekker og busker man har ute i hagen.

Denne hekksaksen fra Gardena er meget effektiv og leverer der dem trenger. Håndtaket gjør det lett å holde i saksen og den føles god ut og uten særlige vibrasjoner under arbeid. Kapasiteten er som sagt også god og rekkevidden er god til de fleste busker, dog vi kunne ønsket oss et noe lengre modell.