Jaktradio Test De 5 Beste i 2023 (Våre Favoritter)

Jaktradio har blitt en uunnværlig del av jaktutstyret for jegere. Denne delen av artikkelen vil gi en grunnleggende forståelse av jaktradio og dens betydning i jaktsammenheng. Hvorfor Jaktradio er essensielt for jakt: Jaktradio sikrer sikker kommunikasjon mellom jaktlag, noe som er avgjørende for både sikkerhet og effektivitet under jakt.

Hvorfor Jaktradio er essensielt for jakt

Jaktradio er mer enn bare et kommunikasjonsmiddel; det er et vitalt verktøy som sikrer sikkerhet og effektivitet under jakt. Med evnen til å holde kontakten over lange rekkevidder og i varierte terrengforhold, hjelper jaktradio jaktlag med å koordinere sine aktiviteter, spore vilt, og unngå potensielle farer.

 • Kommunikasjon: Evnen til å holde kontinuerlig kontakt er kritisk, spesielt i områder med begrenset mobildekning.
 • Sikkerhet: Øyeblikkelig kommunikasjon kan være avgjørende i nødsituasjoner.
 • Jaktstrategi: Koordinere bevegelser og strategier blir enklere med klar og konsekvent kommunikasjon.

Basert på omfattende tester vil vi gi innsikt i de beste modellene tilgjengelige i 2023, inkludert deres funksjoner og brukervennlighet. Valg av Jaktradio: Viktige kriterier som vanntetthet, batterikapasitet, og rekkevidde vil bli diskutert for å hjelpe deg å velge den rette jaktradioen. Vi svarer på de mest stilte spørsmålene knyttet til jaktradioer.

Hva er Jaktradio?

Jaktradio er ikke bare et verktøy for kommunikasjon, men en integrert del av jaktutstyret som øker sikkerheten og effektiviteten under jakt. Et kommunikasjonsverktøy spesielt designet for jakt, som tilbyr robuste funksjoner for å tåle tøffe utendørs forhold. Den spiller en kritisk rolle i kommunikasjonen mellom jaktlag, særlig i områder uten mobildekning.

Jaktradio Test: De Beste Modellene i 2023

For å hjelpe deg med å velge den beste jaktradioen, har vi sett på tester og vurderinger av ulike modeller.

Kriterier for testing: Vi vurderer vanntetthet, rekkevidde, batterikapasitet, og brukervennlighet.

Testvinner: Lafayette DC-155 SMART

Lafayette DC-155 SMART

Lafayette DC-155 SMART er en svært kapabel og brukervennlig jakt-radio som tilbyr en blanding av digitale og analoge funksjoner. Den kompakte størrelsen, som kun veier 230 gram, gjør den enkel å håndtere.

 1. Digitale og Analoge Funksjoner: Den kombinerer digitale og analoge funksjoner, som å opprette og dele en forhåndsinnstilt kanal med frekvens, pilotton (CTCSS/DCS-koder) og alle innstillinger, kjent som en “jaktlagkanal.” Denne funksjonen er spesielt nyttig for de som jakter i flere lag, da den lar deg navngi kanalen og gjøre selektive samtaler.
 2. Forhåndsinnstilte SMS og Alarmfunksjon: Radioen tilbyr muligheten til å sende forhåndsinnstilte SMS, som er nyttig for kommunikasjon innad i jaktlaget. Den har også en alarmfunksjon som sender ut et nødsignal med plassering og en SOS-melding til hele laget.
 3. Lett og Kompakt: Til tross for et mindre og lettere design sammenlignet med sin forgjenger, Micro 5, tilbyr den mer kompetanse og brukervennlighet.

Anmeldelser antyder at Lafayette DC-155 SMART er høyt verdsatt for sitt rekkevidde og brukervennlighet, og dens evne til å kommunisere med alle typer jakt-radioer. Brukere setter også pris på radioens SMS-funksjonalitet og funksjonen som lar deg se navnet på personen som snakker. Radioens 1000 mAh batteri er bemerket for sin tilstrekkelighet.

Produktspesifikasjoner

 • IP-68 vurdering (støv- og vannmotstand)
 • Kanaler på svensk, norsk og dansk
 • 23 jaktlagkanaler
 • Batterikapasitet: 1000 mAh
 • Vekt: 230 gram
 • Innebygd manual på flere språk
 • Identitetsfunksjon som viser navnet ditt når du ringer
 • SMS-funksjon for lagrede eller personlige tekstmeldinger
 • Jaktlagkanal for eksklusiv bruk innenfor ditt lag
 • Rekkeviddetest for å sikre radiokontakt
 • “Søk Radio”-funksjon for å lokalisere en tapt radio eller bekrefte en alarm
 • Trådløs overføring av pilotton eller jaktlagkanal
 • Språkalternativer for menyer og instruksjoner

ICOM Prohunt Basic Compact – Solid design

Icom Prohunter Compact Jaktradio Basic 2

Dette er Icom ProHunt Basic 2 Compact, en robust kommunikasjonsradio som er ideell for jakt. Den er designet for å tåle tøff bruk, selv i fuktige omgivelser, noe som gjør den spesielt egnet for utendørsaktiviteter som jakt.

 1. Robust og Vanntett Design: Med en høy IP-klassifisering (IP67) og et helstøpt aluminiumschassis, oppfyller radioen de strenge kravene til den amerikanske militærklassifiseringen MIL-STD 810 C, D, E, F. Dette gjør den svært motstandsdyktig mot både vann og fysiske påkjenninger.
 2. God Batteritid: Takket være energisparende funksjoner varer batteriet (BP-279) lenger, noe som kan være avgjørende under jakt. Batteriet har en kapasitet på 1485mAh, sikrer lang brukstid.
 3. Scanning med Talkback: Denne modellen har en avansert scanningfunksjon som bygger på ProHunt Advanced SmartScan. Med forhåndsprogrammerte kanaler i scanninglisten, og muligheten til å inkludere valgte kanaler i scanningen, gjør dette kommunikasjonen under jakt mer effektiv.
 4. Scrambler for Sikker Kommunikasjon: Scrambler-funksjonen krypterer samtalene, noe som sikrer at kommunikasjonen mellom deg og dine jakt-kamerater forblir privat. Denne funksjonen må aktiveres på alle radioer som skal kommunisere med hverandre, for å forhindre at andre jaktlag kan overhøre samtalen.
 5. Campander for Bedre Lydkvalitet: Campander-funksjonen fjerner støy og forbedrer lydkvaliteten, noe som er avgjørende for klar kommunikasjon i områder med mye bakgrunnsstøy.
 6. SmartAlarm for Ekstra Sikkerhet: Icoms SmartAlarm-funksjon gir ekstra trygghet. Hvis en ulykke skulle inntreffe, kan du bruke denne funksjonen til å påkalle oppmerksomhet fra dine jaktkamerater med et lydsignal. Alarmknappen på radioen kan aktiveres hvis man trenger hjelp og ikke er i stand til å rope.

Produktspesifikasjoner

 • Frekvensområde: Sender over 155 MHz-båndet.
 • Kanalplasser: 128 kanaler tilgjengelige for omfattende kommunikasjon.
 • Batteri: BP-279 med en kapasitet på 1485mAh, gir langvarig bruk.
 • Vann- og Støvbestandighet: Høy IP-klassifisering på IP67, som indikerer full beskyttelse mot støv og evnen til å tåle nedsenking i vann.
 • Robusthet: Overholder militærstandard MIL-STD 810 C, D, E, F, som sikrer høy holdbarhet og motstandskraft mot tøffe forhold.
 • Scrambler-funksjon: Krypterer kommunikasjonen for å holde den privat og sikker.
 • Campander-funksjon: Forbedrer lydkvaliteten ved å fjerne støy.
 • SmartAlarm: En sikkerhetsfunksjon som gjør det mulig å sende et lydsignal i nødssituasjoner.
 • Scanning med Talkback: Inneholder en avansert scanningfunksjon basert på ProHunt Advanced SmartScan for effektiv kanalovervåking.
 • Støykanselering: Reduserer bakgrunnsstøy for klarere kommunikasjon.
 • Fysisk Design: Helstøpt aluminiumschassis for økt holdbarhet og robusthet.
 • Vekt og Dimensjoner: Kompakt design, lett og enkel å bære med seg på lange jaktturer.

Icom IC-M85E – Hybrid Marine/Huntingradio, Norwegian Version

Icom IC-M85E

IC-M85E er en hybridmodell i produktsortimentet, som fungerer som en radio både for jakt og sjø. Denne modellen er perfekt for de som ønsker en høykvalitetsradio som kan brukes både på land og til vanns. Den skiller seg ut med sin evne til å håndtere både eksisterende maritime radiokanaler og firma- eller organisasjonsbestemte radiokanaler, som kan programmeres av en fagforhandler.

 1. AquaQuake™: Forhindrer lydkvalitetsforringelse fra en vannfylt høyttaler.
 2. Intern VOX-kapasitet: For håndfri betjening.
 3. Multi-Funksjonsknapp: For umiddelbar operasjon, kan brukes til å bytte kanalgruppe (marine ⇔ PMR) eller aktivere/deaktivere scramblerfunksjonen.
 4. Favorittkanalfunksjon: For rask tilgang til ofte brukte kanaler.
 5. Batteripakke: BP-290
 6. Hurtiglader: BC-227
 7. AC-adapter: BC-123S*
 8. Antenne: FA-SC58V
 9. Belteklips: MBB-3
 10. Håndstropp

Produktspesifikasjoner

 • Dimensjoner og Vekt: Den er den mest kompakte og lette kommersielle hybridradioen for marine og landbruk i verden (per november 2017), med mål på 56 × 92 × 29 mm og en vekt på 246 g (med BP-290, FA-SC58V og MBB-3).
 • Frekvensdekning: Dekker 136–174 MHz PMR-frekvenser i tillegg til VHF maritime kanaler. Opptil 100 programmerbare kanaler er tilgjengelige for PMR-bruk, hver kanal kan programmeres med CTCSS og DTCS tone.
 • Lydutgang: Leverer 700 mW kraftig lyd, noe som er essensielt i støyende miljøer.
 • Nødalarm: Har tre nødrelaterte funksjoner: MOB Alarm, Man Down og Lone Worker funksjoner. Ved aktivering sender radioen automatisk en nødalarm.
 • Vanntett og Robust Konstruksjon: IP67-klassifisering, tåler å være nedsenket i 1 meter vann i 30 minutter og er støvtett. Oppfyller også MIL-STD-810 spesifikasjoner.
 • Batterilevetid: 14 timer batterilevetid (TX: RX: Standby=5:5:90).
 • Utgangseffekt: 5 W.
 • Sjekkfunksjon: Utfører selvkontroll av intern temperatur og tilkoblet batterispenning (over spenningsdeteksjon).
 • Scanning- og Overvåkningsfunksjoner: Inkluderer monitorfunksjon, prioritert scanning og Dual/Tri-watch funksjon for overvåking av CH16 og/eller samtalekanalen.

Hvordan velge riktig jaktradio

Som med mange andre duppedingser og teknologiske saker i den moderne verden vi lever i, er det også blitt et stort utvalg av jaktradioer med mange flere funksjoner enn de som fantes før. Derfor er det ikke alltid like lett å navigere seg rundt de forskjellige valgene, og her vil du få en liten veiledning på hva du bør se etter når du skal kjøpe deg ny radio til å ha med på jakt. Det du som oftest vil se spesifisert i annonseringen på jaktradioer er rekkevidde, batteritid, IP-sertifisering, om den er analog eller digital, størrelse, hvor langt den kan sende og motta signaler, og eventuelle tilleggsfunksjoner. Dette er ofte også de faktorene som kan gjøre det enklest for deg å skille mellom kvalitetene på de forskjellige typene jaktradioer du finner på markedet.

IP-sertifisering

Det er lett å bli forvirret når produsentene oppgir spesifikasjoner som IP-57 eller IP-68 når man ikke har noen formening om hva disse tallene betyr. IP-sertifiseringen er et standardisert system for å angi hvilken kapslingsgrad elektronisk utstyr har, altså hvor sikre de er bygget mot støv og vann. Denne sertifiseringen angis alltid med bokstavene IP og deretter to tall hvor det første angir sikkerheten mot faste partikler som støv, og det neste angir sikkerhetsgraden mot vannpartikler. Dersom enheten ikke er utstyrt med noe sikkerhet mot en av partene vil det angis med 0, eller X dersom status ikke er kjent. Gradene strekker seg helt fra 1 til 6 på faste partikler, og 1 til 8 på vannpartikler. En enhet som er oppgitt til å ha IP-35 sertifisering vil altså kunne tåle støvpartikler som er større enn 2,5mm og vann definert som spyling fra alle kanter. Jaktradioer vil ofte ha litt høyere sertifisering, som for eksempel IP-57 som betyr at de er sikret mot støvpartikler som kan skade produkt eller innmat i nest høyeste grad, og de tåler kortvarig neddykking i vann (opptil en meters dyp i opptil 30 minutter).

Analog eller digital

De tradisjonelle jaktradioene har vært analoge radioer, mens de mer nymotens radioene er digitale. Forskjellen ligger først og fremst i lydkvaliteten. En analog radio vil alltid sende noe lyd, men det kan oppleves støy og vanskelig å høre dersom kontakten er dårlig, mens en digital radio alltid vil ha krystallklar lyd så lenge det er akseptabel kontakt mellom enhetene. Dersom en digital radio får dårlig kontakt med mottakeren vil man derimot oppleve at ingen lyd kommer gjennom. Dette er på grunn av måten lyden sendes gjennom frekvensen som benyttes, og det er fordeler og ulemper med begge delene. De fleste foretrekker digitale radioer når de skal oppgradere til ny jaktradio, og dette er på grunn av kvaliteten på lyden som sendes. Det er lite som er mer irriterende enn å forsøke å høre hva som sies på et samband der lydkvaliteten er så dårlig at man må gjenta det som blir sagt om og om igjen for å få budskapet gjennom. Man må også merke seg at de forskjellige produsentene sine jaktradioer sender på forskjellige frekvenser, og derfor vil ikke de forskjellige merkene kunne kommunisere med hverandre.

Lengde på antennen

Når du starter å undersøke de forskjellige radioene som finnes å markedet vil du også legge merke til at det annonseres med forskjellige lengder på antennene. Lange antenner er kanskje litt vanskeligere å plassere i bagen, men de er der for å øke rekkevidden spesielt i krevende terreng som det ofte er der man jakter på vilt. Det har naturligvis også mye å si hvordan radioene er plassert i forhold til hverandre, dersom det er fri sikt mellom radioene kan de ha rekkevidde på flere mil, men dersom man står på hver sin side av en høyde med mye terreng i mellom kan rekkevidden reduseres helt ned til en kilometer.

Batterikapasitet

Når du kikker på spesifikasjonene vil du se batterikapasiteten oppgitt i mAh som betyr milliampere per time. Desto høyere dette tallet er, desto mer strøm holder batteriet. Eksempelvis kan du se at det er oppgitt at radioen har batterikapasitet på 1600mAh som kan holde opp mot fire dager på jakt. Batteritiden på jaktradioen er som all annen teknologi, den avhenger av hvor mye den brukes; det trekker for eksempel mye mer strøm å prate i radioen enn å lytte til den. Alle nye typer jaktradioer leveres med lithiumbatterier, samme type batteri som du finner i moderne smarttelefoner, og disse batteriene tåler godt å klattlades slik at du uten problem kan ha med deg nødlader og lade radioen underveis på tur. Disse batteriene har bedre av å bli klattladet enn å vente til de går helt tom for strøm, så her er det bare å lade i vei så mye du ønsker. Noen av radioene blir også levert med 12V-lader til bil, slik at du også kan lade den i bilen.