Jaktradio Test De 5 Beste i 2023 (Våre Favoritter)

Hvordan velge riktig jaktradio

Som med mange andre duppedingser og teknologiske saker i den moderne verden vi lever i, er det også blitt et stort utvalg av jaktradioer med mange flere funksjoner enn de som fantes før. Derfor er det ikke alltid like lett å navigere seg rundt de forskjellige valgene, og her vil du få en liten veiledning på hva du bør se etter når du skal kjøpe deg ny radio til å ha med på jakt. Det du som oftest vil se spesifisert i annonseringen på jaktradioer er rekkevidde, batteritid, IP-sertifisering, om den er analog eller digital, størrelse, hvor langt den kan sende og motta signaler, og eventuelle tilleggsfunksjoner. Dette er ofte også de faktorene som kan gjøre det enklest for deg å skille mellom kvalitetene på de forskjellige typene jaktradioer du finner på markedet.

IP-sertifisering

Det er lett å bli forvirret når produsentene oppgir spesifikasjoner som IP-57 eller IP-68 når man ikke har noen formening om hva disse tallene betyr. IP-sertifiseringen er et standardisert system for å angi hvilken kapslingsgrad elektronisk utstyr har, altså hvor sikre de er bygget mot støv og vann. Denne sertifiseringen angis alltid med bokstavene IP og deretter to tall hvor det første angir sikkerheten mot faste partikler som støv, og det neste angir sikkerhetsgraden mot vannpartikler. Dersom enheten ikke er utstyrt med noe sikkerhet mot en av partene vil det angis med 0, eller X dersom status ikke er kjent. Gradene strekker seg helt fra 1 til 6 på faste partikler, og 1 til 8 på vannpartikler. En enhet som er oppgitt til å ha IP-35 sertifisering vil altså kunne tåle støvpartikler som er større enn 2,5mm og vann definert som spyling fra alle kanter. Jaktradioer vil ofte ha litt høyere sertifisering, som for eksempel IP-57 som betyr at de er sikret mot støvpartikler som kan skade produkt eller innmat i nest høyeste grad, og de tåler kortvarig neddykking i vann (opptil en meters dyp i opptil 30 minutter).

Analog eller digital

De tradisjonelle jaktradioene har vært analoge radioer, mens de mer nymotens radioene er digitale. Forskjellen ligger først og fremst i lydkvaliteten. En analog radio vil alltid sende noe lyd, men det kan oppleves støy og vanskelig å høre dersom kontakten er dårlig, mens en digital radio alltid vil ha krystallklar lyd så lenge det er akseptabel kontakt mellom enhetene. Dersom en digital radio får dårlig kontakt med mottakeren vil man derimot oppleve at ingen lyd kommer gjennom. Dette er på grunn av måten lyden sendes gjennom frekvensen som benyttes, og det er fordeler og ulemper med begge delene. De fleste foretrekker digitale radioer når de skal oppgradere til ny jaktradio, og dette er på grunn av kvaliteten på lyden som sendes. Det er lite som er mer irriterende enn å forsøke å høre hva som sies på et samband der lydkvaliteten er så dårlig at man må gjenta det som blir sagt om og om igjen for å få budskapet gjennom. Man må også merke seg at de forskjellige produsentene sine jaktradioer sender på forskjellige frekvenser, og derfor vil ikke de forskjellige merkene kunne kommunisere med hverandre.

Lengde på antennen

Når du starter å undersøke de forskjellige radioene som finnes å markedet vil du også legge merke til at det annonseres med forskjellige lengder på antennene. Lange antenner er kanskje litt vanskeligere å plassere i bagen, men de er der for å øke rekkevidden spesielt i krevende terreng som det ofte er der man jakter på vilt. Det har naturligvis også mye å si hvordan radioene er plassert i forhold til hverandre, dersom det er fri sikt mellom radioene kan de ha rekkevidde på flere mil, men dersom man står på hver sin side av en høyde med mye terreng i mellom kan rekkevidden reduseres helt ned til en kilometer.

Batterikapasitet

Når du kikker på spesifikasjonene vil du se batterikapasiteten oppgitt i mAh som betyr milliampere per time. Desto høyere dette tallet er, desto mer strøm holder batteriet. Eksempelvis kan du se at det er oppgitt at radioen har batterikapasitet på 1600mAh som kan holde opp mot fire dager på jakt. Batteritiden på jaktradioen er som all annen teknologi, den avhenger av hvor mye den brukes; det trekker for eksempel mye mer strøm å prate i radioen enn å lytte til den. Alle nye typer jaktradioer leveres med lithiumbatterier, samme type batteri som du finner i moderne smarttelefoner, og disse batteriene tåler godt å klattlades slik at du uten problem kan ha med deg nødlader og lade radioen underveis på tur. Disse batteriene har bedre av å bli klattladet enn å vente til de går helt tom for strøm, så her er det bare å lade i vei så mye du ønsker. Noen av radioene blir også levert med 12V-lader til bil, slik at du også kan lade den i bilen.